Wonderful experience today. Bila lecturer cakap hari ni kena tangkap ikan keli hati dah seronok sangat dah. Dalam kepala dok bayang tangkap pakai tangan. Banyaaaklah. Kan dia ada sengat. Orang-orang pro je boleh buat macam tu. Tangkap pakai bakul la. Sangat leceh sebab air keruh, dok cedok cedok tak dapat juga keli nya. Last sekali baru dapat.
Then ikan keli tadi rendam dalam ais + air untuk tidurkan dia. Biar kejap 5 minit lepas tu baru siang. Tapi kena cepat sebab kalau environment panas ikan-ikan tu mungkin bangun balik. So cepat-cepatla kitaorang gunting sengat dia and potong kepala dia. Susahnya pegang ikan licin kan.. Dah keluarkan semua isi perut dia, terus lumur dengan garam kasar + asam jawa sikit, gosok-gosok kat ikan kasi buang lendir kat kulit dia. Lepas tu baru boleh potong. Sebenarnya ikan keli ni kitorang nak buat ikan pekasam.
Ini mungkin mati sebab rendam dalam air asam jawa? Unsure -.-'' |
And now dah tahu kenapa ikan masin bentuk kupu-kupu. Cara potong je sebenarnya. Macam fillet ikan, cuma kita kena potong dari backbone dia and kerat kepala dia sekali. Cool la hari ni. Oh and, hari ni masuk rumah hijau (tempat tanam pokok-pokok). Kos kitorang kan selalu kat dapur je, mana tahu semua ni. Seronok-seronok.
Footnote: And hari ni dengar kisah kawan yang mengalirkan airmata dalam labour room sebab terharu tengok anak pertamanya di usia 21 tahun :') Dengan aku sekali nak touching.

No comments:
Post a Comment
Thanks for dropping by :)